Recente publicaties

Als u suggesties voor deze rubriek heeft, wilt u dan een email sturen naar de secretaris van de Vereniging met de relevante informatie: auteur, titel, uitgever, plaats van uitgave, prijs, pagina’s, isbn, eventueel waar te bestellen.

 

 

2017

Land van glas – tuinbouwgeschiedenis. Aan de hand van de lotgevallen van de familie Moerman in Bleiswijk geeft auteur en agrarisch journalist Koen van Wijk een levendig beeld van de ontwikkelingen in de tuinbouw gedurende de twintigste eeuw. Van de opkomst en de eerste kassen, het veilingwezen, de introductie van de tomatenteelt, de rol van onderzoek en innovaties als biologische gewasbescherming en steenwolteelt. Ook de gebeurtenissen op het nationale en wereldtoneel zoals de crisis, wereldoorlogen en wederopbouw dringen door in het gezinsbedrijf van familie Moerman. Naast de tuinbouwgeschiedenis geeft Land van glas dankzij herkenbare details ook een goed beeld van het leven in een agrarisch gezin. Het boek kost € 19,99 en is te koop bij de boekhandel en via internetwinkels.  ISBN 978 94 004 05646.

 

2014

Met Voor en door boeren? De opkomst van het coöperatiewezen in de Nederlandse landbouw vóór de Tweede Wereldoorlog heeft Ronald Rommes een belangrijk boek geschreven. Op basis van nieuw bronnenonderzoek brengt hij de feitelijke ontwikkeling van de oprichting van coöperaties in de landbouw in kaart en geeft daarmee antwoord op vele vragen als wanneer, waar, waarvoor en door wie de coöperaties werden opgericht. Het boek  (320 pp) is verschenen bij uitgeverij Verloren en in de boekhandel te koop voor 30 euro.

 

2013

Al enige tijd geleden is bij uitgever DKZet Hapert en Kabeljauws te Eersel het boek Boter uit de Kempen. Een zegen voor onze landbouwers  (ISBN 978-90-77747-44-5, 340 blz.) verschenen. Het is van de hand van drs. Bas Bierkens, voormalig economisch redacteur van het Eindhovens Dagblad. Hij beschrijft hierin de geschiedenis van de boterfabrieken in de Kempen. Het boek is te koop voor leden van de vereniging voor de prijs van 12,50 euro exclusief verzendkosten. Bestellen: bel 040-2519784.

 

De Stichting Maaslandse Monografieën en het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg in Maastricht ruimen hun boekendepot op. Wellicht bent u geïnteresseerd in de prachtige historisch-geografische studie Landschappen van Maas en Peel van Hans Renes. Het boek gaat over de ontwikkeling van het cultuurlandschap in Noord- en Midden-Limburg en bestaat uit twee delen in luxe cassette. Het is een monumentaal en exemplarisch werk op het terrein van de historische geografie en geeft ook veel informatie over de agrarische ontwikkelingen in deze streek. Te bestellen voor € 4,95 (excl. Verzendkosten – die € 6,75 bedragen ) via info-shcl@maastrichtuniversity.nl, of 043-3484191.

 

De Historische Vereniging Marithaime te Elst  publiceert  “Heb ik late griffele…” Uitvoerige aantekeningen van twee generaties landlieden in de Betuwe van 1777 tot 1836, bezorgd door Gerrit Mentink en Frits Hoogveld. Het aantal landbouwboekhoudingen dat bewaard is gebleven van voor 1850 is zeer gering. Het aantal dat is uitgegeven op de vingers van één hand te tellen. Daarom is het bijzonder verheugend dat Gerrit Mentink en Frits Hoogveld deze landbouwboekhouding hebben gevonden en toegankelijk hebben gemaakt. Dit soort uitgaven zijn onmisbaar voor het onderzoek naar het agrarisch verleden en een genot om te bekijken omdat ze direct toegang bieden tot het verleden. De VLG is daarom blij dit boek aan zijn leden te kunnen aanbieden voor de prijs van 7.50 euro exclusief verzendkosten. Het boek is te bestellen bij office.rhi@wur.nl

 

Bij het NAHI is verschenen als nummer 44 in de reeks Historia Agriculturae het boek Boeren tussen markt en maatschappij. Essays over effecten van de modernisering van het boerenbestaan in Nederland (1945-2012) van de hand van Erwin H. Karel (214 blz.; ISBN 978-90-367-6165-9). Zoals de ondertitel aangeeft betreft het opstellen over actuele agrarische thema’s en dilemma’s vanuit een historisch perspectief. Waar moet het heen tegen de landbouw in Nederland, tegen welke problemen zijn we de afgelopen halve eeuw opgelopen en wat betekent dit voor toekomstige richtingen? Het boek zit in het boekenfonds van de VLG. Leden betalen €15 exclusief verzendkosten.

 

Op 11 juni 2013 in het Jaar van de Boerderij is Verhalen over Texelse schapenboeten verschenen geschreven door Wilma Eelman. Hierin staat (bijna) alles wat je over schapenboeten wilt weten: hoe werden ze gebouwd en waarvoor werden ze gebruikt? Dit alles is voorzien van mooie, full-color (nieuwe) en (oude) zwart-wit foto’s van Texelsetopfotografen.

Het boek is overal verkrijgbaar. De prijs is € 9,95, de omvang 64 blz. ISBN 978-90-820769-0-5.

 

Bij uitgeverij Waanders is verschenen Alles van melk. Geschiedenis van de Nederlandse zuivelindustrie door Pim Reinders en Aad Vernooij. Het is een uitbundig geïllustreerd boek dat beschrijft hoe in bijna anderhalve eeuw (1870-2010) de melkveehouderij, de melkverwerking in de fabriek, de distributie en de afzet onherkenbaar veranderden. De prijs bedraagt €29,95. ISBN 978 90 663 0098 7; 288 pagina’s.

 

Bij uitgeverij Terra Incognita is verschenen Vlaaien op de Neude, 2000 jaar stadslandbouw en voedsellandschap in Utrecht van de hand van Frank Strouken (ISBN: 9789090268675). De prijs bedraagt €19,75 inclusief verzendkosten. Bestellingen zijn ook mogelijk via frank@terra-i.nl. Voor informatie  http://terra-i.blogspot.nl/2012_08_01_archive.html

 

2012

 

Bij uitgeverij Fagus is verschenen Zuivelfabrieken kwamen en gingen van de hand van Jos Lankveld. In dit boek geeft hij een gedegen reconstructie van het proces van “leren, innoveren en saneren” van de zuivelindustrie aan de hand van de geschiedenis van de zuivel in Achterhoek, Liemers en het Gelderse rivierengebied. (prijs 35 euro, bijna 300 pagina’s).

Aan de Universiteit van Utrecht is de volgende dissertatie verdedigd onder supervisie van prof. dr JL van Zanden: Dick Hollander, ‘Tegen beter weten in’ . De geschiedenis van de biologische landbouw en voeding in Nederland, 1880-2001.(uitgegeven in eigen beheer; later een commerciële uitgave).

Anne-Marie Oudejans, Categorie één. Dierlijk afvalverwerking door de eeuwen heen. Uitgegeven door VermeerBestseller.nl. ISBN: 9789461931498. Prijs 24.90 euro. 196 pag.